Bouwen aan een robuuste stad: laten zien dat geld anders kan

Dam is een online handelsplatform voor ondernemers en ondernemende mensen in de regio Rotterdam. Geld wordt aangemaakt door rekeninghouders zelf, tijdens elke transactie, en wel op basis van de handelswaarde. Ook mensen buiten de regio die zaken willen doen met Rotterdammers kunnen een rekening openen. Dam wordt aangestuurd door een ‘zwerm’ onafhankelijke professionals. Nederland Kantelt sprak met één van de oprichters, Harry te Riele.

Dam staat voor ‘De alternatieve munt’ (Dutch alternative money), maar ook voor bruggen bouwen. Het is een eigen monetaire ruimte. Rekeninghouders nemen diensten of producten af bij elkaar, en betalen die geheel of deels in Dam. Er zit geen rente in het systeem, en vooral geen rente-op-rente. Dam blijft stabiel ook bij een stationaire of krimpende economie. Alles verloopt per app of computer. Dam wil kleine en middelgrote ondernemingen een harmonieus en houdbaar alternatief bieden voor de euro.

Harry te Riele: “We willen bekend komen te staan als een waardevast betaalmiddel, geroemd om zijn transparantie en populair vanwege de renteloze kredietverstrekking”. Het Kernteam heeft met de rekeninghouders tot taak tot een zo compleet mogelijke Dam-economie uit te groeien, met cohesie tussen rekeninghouders als bijkomende waarde. Harry te Riele: “De diepe crises zijn mede veroorzaakt door onze routines rond geld en geldcreatie. We willen met Dam laten zien dat het anders kan.”
‘De diepe crises zijn mede veroorzaakt door onze routines rond geld en geldcreatie. We willen met Dam laten zien dat het anders kan.’
Dam’mers helpen elkaar aan een mooiere, meer robuuste stad. Te Riele: “Als kleinere ondernemingen goed in hun financiële jas komen te zitten wordt de stad echt véél gelukkiger.” Dam heeft echter ook een metadoel. Te Riele legt uit dat routines van de wereldmunten zich slecht tot transities naar duurzame systemen in NW Europa verhouden. Te Riele: “Ze excelleren in waar dan ook ter wereld die plekken te vinden waar het financiële rendement op virtueel aangemaakt kapitaal maximaal is. No matter what, no matter when, no matter who. In tijden van transitie zijn de probeerperioden echter lang, de mislukkingen talrijk en de groeitempo’s laag. Geld weet zich daar niet toe te verhouden. Er zit dus een olifant in onze samenleving, waar we er maar één van hebben, die dwars door alle transities heen kruist, en die nauwelijks in staat is zich met maatschappelijke transities te verbinden. Daar zit een misfit. Dus moet er diversiteit komen, net als bij de energietransitie, de zorgtransitie en bij politieke besluitvorming. Ik voorzie mede daarom decennia van diversiteit in geldland. Dat geld zo’n late volger is in transitieland, heeft historische oorzaken. Ik denk dat ook op stadsniveau Rotterdammers over vijf jaar gewend zijn meerdere valuta naast elkaar te gebruiken.”

Het openen van een Damrekening kost één euro. Je kunt direct een veelheid aan gratis advertenties kwijt. Op website en app bekijk je saldo en vind je anderen. Betalen is eenvoudig. Het werkt op onderdelen beter dan online bankieren bij een traditionele bank. De Dammen worden direct overgemaakt en blijven nergens hangen. Ook niet met Kerst, Pasen of Carnaval. Als je de ander eerst wilt spreken, ontmoet elkaar dan eens op een Dam event. Je leert mede-Dam’mers kennen en er blijkt altijd weer nieuwe handel te ontstaan als Dam’mers elkaar ontmoeten.

Harry te Riele: “We vragen regelmatig aan onze rekeninghouders waarom ze eigenlijk meedoen. Veel gehoorde redenen zijn: dat ze het leuk en spannend vinden, meer bestedingsruimte ervaren en nieuwe contacten opdoen. Daarnaast speelt mee dat ze teleurgesteld zijn over banken en deze wantrouwen en vanuit nieuwe energie graag samen willen bouwen aan een gezond systeem. Ik had veel cynisme en kritiek verwacht. Maar de stad gedraagt zich als een warm bad naar ons.”